Ποιότητα

      Η εφαρμογή του συστήματος HACCP καθ’όλη την διάρκεια διαχείρισης των μυδιών, που βασίζεται σε ορθές επιστημονικές αρχές και εξετάζει όλα τα στάδια κατά την επεξεργασία, απομονώνει τους πιθανούς κινδύνους και θέτει τα όρια, μέσα στα οποία τα προϊόντα είναι ασφαλή, βοηθώντας τελικώς τους καταναλωτές να επιλέξουν ασφαλή και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που διαθέτουμε, αποτελούμενη από Κέντρο Καθαρισμού (18-ΚΚ-56), Κέντρο Αποστολής Όστρακων (18-ΚΑ-52) και Αποκελυφωτήριο Μυδιών (18-ΑΜ-13), καθώς και οι συνεχείς κτηνιατρικοί έλεγχοι από τα δύο συνεργαζόμενα εργαστήρια αναλύσεων, διασφαλίζει ότι τελικό προϊόν θα φτάσει στο τραπέζι όσο πιο φρέσκο και υγιεινό γίνεται.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τα ποιοτικά όρια βλαβερών ουσιών που επιτρέπεται να εμπεριέχονται σε ζωντανά οστρακοειδή που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, βάση νομοθεσίας:

Μικροβιολογικές (βακτηρίδια)
Faecal coliforms < 300 ανά 100g σάρκας
Escherichia coli < 230 ανά 100g σάρκας ή
< 10 cfu ανά g σάρκας
Salmonella Απουσία σε 25g σάρκας
Βαρέα Μέταλλα
Υδράργυρος (Hg) < 0.5mg ανά kg
Κάδμιο (Cd) < 1mg ανά kg
Μόλυβδος (Pb) < 1.5mg ανά kg
Μικροφύκη υπεύθυνα για βιοτοξίνες
Dinophysis spp. (DSP τοξίνες) < 1.000 (κυτ./L)
Pseudo-nitzschia spp. (PSP τοξίνες) < 200.000 (κυτ./L)
Ολική PSP < 0.8ppm (80μg ανά 100g σάρκας)
Alexandrium sp. (ASP τοξίνες) < 1.000 (κυτ./L)

Διατροφική αξία

      Τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ευγενών πρωτεϊνών με χαμηλό περιεχόμενο λιπους και λιπιδίων και είναι αναγνωρισμένες οι χωνευτικές αλλά και διεγερτικές τους ιδιότητες, κυρίως λόγω της ποσότητας των αλκαλικών αλάτων που περιέχουν. Επίσης οι ευεργετικές ιδιότητες των λιπαρών οξέων Ω3 που περιέχουν ευνοούν την μείωση της ολικής χοληστερίνης, την αύξηση της HDL (καλής χοληστερίνης), την μείωση της LDL (κακής χοληστερίνης) και παρεμποδίζουν τη διαδικασία αρτηριοσκλήρυνσης, τις καρδιακές παθήσεις και τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Ο παρακάτω πίνακας αναλύει την ανώτερη διατροφική αξία των μυδιών:

Στοιχεία % Περιεκτικότητα σε Ανόργανα
'Αλατα (mg/100g)
Νερό 83 K (Κάλιο): 179
Πρωτεΐνες 12 Νa (Νάτριο): 261
Λίπη (με 80% λιπαρά οξέα Ω3) 2 Ca (Ασβέστιο): 88
Υδατάνθρακες 2 Mg (Μαγνήσιο): 82
Αζωτούχες εκχυλισματικές ενώσεις 0.39 P (Φώσφορος): 51
Ανόργανα άλατα 0.61 Fe (Σίδηρος): 34
Μοσχαρίσιο συκώτι: 11